فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 10 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد صادقی*، غلامحسین مهدوی نژاد، علیرضا صادقی، انسیه فرهیدزاده صفحات 11-32
    طب اسلامی به عنوان یک مکتب دارای مبانی و اصول، ایدئولوژی، علوم پایه و منابع محکم است. در مقاله حاضر با دیدگاهی بی طرفانه و بدون قضاوت در مورد درستی یا نادرستی گزاره ها، به طبقه بندی دیدگاه های موافق مکتب طب اسلامی پرداخته و این دیدگاه ها در 7 عنوان طبقه بندی گردید. امروزه آثار نوشتاری از قبیل کتب، مقالات و مطالب فراوانی با عنوان طب اسلامی منتشر می شوند و اصالت علمی و غنای محتوایی لازم در برخی آثار مشاهده نمی گردد و به نظر می رسد در برخی آثار بدون رعایت معیارهای علمی به طرح موضوع طب اسلامی پرداخته شده است. از این رو در این مقاله، از برخی آثار که در مقایسه با دیگران، از غنای علمی و محتوایی بیشتری برخوردار بودند، استفاده گردید. با بررسی دیدگاه های موافق مکتب طب اسلامی به روشنی قابل استنباط است که در مورد تعریف و مفهوم شناسی طب اسلامی، دیدگاه های مختلفی وجود دارد. به نظر می رسد اختلاف دیدگاه ها، عمدتا مربوط به زاویه دید و نگرش پژوهشگران به مقوله طب اسلامی است و یکی از دلایل گستردگی و پراکندگی دیدگاه ها، استفاده نکردن از روش های علمی مباحثه و تدوین نظریه علمی است که استفاده از روش تحقیق مناسب را جهت شکل گیری دیدگاهی جامع ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: مکتب طب اسلامی، طبقه بندی، دیدگاه های مختلف، اشتراکات، اختلافات
  • عاتکه رسمی صفحات 33-67
    نماد، کلمه یا شکلی است که معنایی فراتر یا غیر از آن لفظ و شکل را به مخاطب القا می کند. یکی از نمادهای مهم که معرف حرفه پزشکی و دارو و درمان است، «کادوسه» است. کادوسه تصویر دو مار است که به دور یک عصا یا به شکل باز گشاده بالی قائم پیچیده اند، اگرچه این نماد به «اسکلپیوس»، رب النوع پزشکی در یونان نسبت داده شده است، اما ریشه های تاریخی وجود دارد که عصای کادوسه در تمدن ها و آیین های ایران دیده شده است. چنانکه تامل می شود مهم ترین عنصر این نماد مار است که در تمدن های قدیم ایران نماد زندگی، حاصلخیزی و باروری بوده است. در آیین مهرپرستی نیز، مار، نماد زمین است که با لیسیدن خون گاو کشته شده به دست مهر، باروری و آماده شدن برای تجدید حیات را القا می کند. این مقاله به بن مایه های اساطیری مار در تمدن ها و آیین های ایران باستان و پیوند آن با زندگی و درمان و پزشکی می پردازد.
    کلیدواژگان: مار، نماد، اسطوره، ایران، پزشکی، درمان
  • محمدعلی جودکی*، فاطمه ترابی صفحات 69-94
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روش درمان بیماری ترس خوردگی با تاکید بر ترس برون در خوزستان در طب بومی در نزد اقوام ایرانی انجام گرفته است. همچنین این شیوه درمانی را با درمان های روانشناسی که امروزه مطرح است مورد مقایسه قرار داده است. ترس در طب بومی در ذیل هیجانات روحی روانی مورد توجه حکیمان بوده است. آنان ترس را حالت هیجانی آدمی جهت فرار از امری نامطلوب قلمداد می کردند و برای درمان آن از داروهای گیاهی و خواص جادویی برخی سنگ ها و فلزات کمک می گرفتند. در روش های درمان ترس در طب بومی اقوام ایرانی به ویژه در ترس برون خوزستان عامل ترس را در بیرون از بدن بیمار جستجو نموده و به منظور درمان از وسایل و عناصر مشترکی همانند آتش، آب و نمک استفاده می نمودند. با استفاده از تصاویری که به واسطه نمک بر روی ساجی (تاوه) نقش می بندد و در خلال گفتگو با فرد ترس خورده به عامل ترس او پی می برند. برخی جنبه های این روش درمانی با برخی دیدگاه های روانشناسی همانند رویکردهای روانکاوی، رفتاری و یادگیری اجتماعی و نیز روش های درمانی نظیر روان تحلیلی، رفتاردرمانی، شناخت درمانی و رویکرد مداخله خانوادگی قابل تطبیق می باشد.
    کلیدواژگان: طب بومی، ترس، ترس خوردگی، ترس برون، درمان های روانشناسی
  • سید علیرضا گلشنی، سید ابوالقاسم فروزانی، پروین دخت جهان کهن، محمد ابراهیم زحلی نژاد* صفحات 95-129
    تاریخ پزشکی عربی دورانی است که از تولد نبی مکرم اسلام شروع و تا سقوط بنی امیه ادامه می یابد که به اشتباه بعضی مورخان به عنوان دوران سکوت تمدنی شناخته می شود. تاریخ این دوران که مصادف بوده با دوران جاهلیت و سپس ظهور نبوت حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص) و جانشینان ایشان، بیشتر با کشورگشایی اعراب هم زمان بوده است و کم تر به موضوع دانش پزشکی پرداخته شده است.
    در این دوران دستورات طبی که بیشتر جنبه پیشگیری کننده داشته اند، در اختیار پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین قرار داشته و بسیاری از مسلمین از آن تبعیت می نمودند و این دستورات طبی، بعدها به طب نبوی و طب ائمه مشهور گشتند. در این دوران در کنار طب نبوی، پزشکی سایر تمدن هایی چون طب ایرانی (جندی شاپور)، یونانی، رومی و سریانی نیز وجود داشته و از سوی پزشکان عرب بعد از قرن ها طب بدوی مورد توجه قرار گرفت. پزشکی نظامی عربی نیز هم در این دوره شاهد رشد و شکوفایی بود و توانست زنان مسلمان را به سوی خود جلب نماید.
    در این پژوهش به بررسی تاریخ پزشکی عرب در دوران جاهلیت، طب صدر اسلام (طب نبوی) و در نهایت پزشکی عرب در دوره بنی امیه پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم (ص)، معاویه، بنی امیه، پزشکان عرب، طب النبی
  • ولی دین پرست، کمال کوهی*، محمدباقر علیزاده اقدام صفحات 131-154
    مدیریت بدن به عنوان بخشی از رفتارهای افراد برای حفظ سلامتی و زیبایی بدن همواره در طول تاریخ مورد توجه ایرانیان بوده است. در این مقاله با استناد به گزارش های سیاحان اروپایی، دو روشی که ایرانیان در مدیریت بدن در دوره قاجار به کار می بردند، به شیوه تحلیلی و توصیفی با استفاده از منابع تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است تا نشان داده شود که وضعیت مدیریت بدن در دوره قاجاریه بر اساس گزارش های سیاحان اروپایی چگونه بوده است.
    بررسی های نوشته های سیاحان اروپایی نشان داد که مدیریت بدن در ایران دوره قاجار از سوی مردم به دو شیوه انجام می گرفت. آنان از یکسو با استفاده از مواد آرایشی نظیر حنا، نوعی رنگ، صابون و پوشیدن لباس های متنوع و همچنین با استفاده از انواع جواهرات به زیباساختن چهره خود می پرداختند. روش دیگر در مدیریت بدن تلاش هایی بود که برای حفظ سلامتی بدن نظیر استحمام، نظافت بدن، استفاده از توصیه های طب سنتی (حجامت کردن، زالوانداختن، بادکش کردن و استفاده از گیاهان دارویی) و مراجعه به اطباء برای درمان بیماری ها صورت می گرفت. در این بین، شیوع انواع بیماری های مسری از طریق آب آشامیدنی و حمام های عمومی، عدم دسترسی به پزشک حاذق و کمبود مراکز درمانی از دیگر مشکلاتی بود که مردم در دوره قاجاریه دچار آن شده بودند. این مشکلات نیز به نوبه خود سلامتی افراد را تهدید کرده و گاها زمینه را برای شیوع بیماری های واگیر فراهم می کرده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، مدیریت بدن، سیاحان اروپایی، شیوه های معالجه و طب سنتی
  • علی جهانشاهی افشار، امیر سعید صمیمی* صفحات 155-179
    در اصطلاح علمی، انگل پیوک (دراکنکولوس مدیننسیس، کرم گینه، کرم مدینه، کرم اژدها، یا سابقا فیلاریا مدیننسیس)، کرم انگلی رشته ای که طول بالغ آن به بیش از یک متر هم می رسد و در بافت های زیرپوستی آدمی و بعضی از پستانداران نواحی گرمسیر جای گرفته، باعث بیماری دردناک و گاهی کشنده ای می گردد.
    یکی از متون کهن ایرانی که در آن به این انگل پرداخته شده، شاهنامه فردوسی، بخش مربوط به داستان ضحاک است. ضحاک، عربی شده «دهاک» است که در اوستا به صورت «اژی دهاک» آمده است. اسطوره ضحاک یکی از کهن ترین و رمزآلودترین اساطیر ایرانی است که از طریق خدای نامه های کهن به دست فردوسی رسیده و او متن خدای نامه را که هماهنگ با باورهای فرهنگی جامعه و در زبانی نمادین، اما مایه گرفته از حقیقت بوده، در زبانی شاعرانه توصیف کرده است.
    گمان نگارندگان بر این است که مارهای روییده بر دوش ضحاک، در واقع همین انگل پیوک هستند که در پردازش اسطوره ای حکیم طوس از داستان ضحاک و تصویر خوی اهریمنی وی، در پیکر مار تجسم یافته اند و توصیف او، اولین گزارش تاریخی ابتلا به این انگل در پستانداران بوده که در متون تاریخی و ادبی به آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: انگل پیوک، رشته، ضحاک ماردوش، شاهنامه
  • ناصر پویان صفحات 181-205
    دکتر یوهان لوییس شلیمر از چهره های مطرح و تاثیرگذار پزشکی نوین دوره پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار بود. سال هاست که ایرانیان او را می شناسند و با دیدگاه های وی پیرامون پزشکی آشنایی دارند. او که متولد سال 1818 رتردام هلند بود، تحصیلات پزشکی خود را در دانشگاه معروف لیدن به پایان رسانید. آنگاه جذب زندگی و طبابت در ایران شد و پس از حدود دو سال پرداختن به تحقیق و پزشکی در سوریه و عراق راهی گیلان گردید، لیکن سرانجام مغناطیس تهران و دارالفنون این پزشک هلندی را به تهران کشانید.
    دکتر شلیمر در تهران به پزشکی و تدریس در دارالفنون و تحقیق و تالیف پرداخت و صاحب زن و فرزند گردید و در همین شهر درگذشت (1876 مطابق 1293 ق.) و به خاک سپرده شد.
    مطالعه آثار پزشکی وی بیانگر اهمیت کارهایی می باشد که او انجام داده و نشانگر بزرگی و ژرف نگری اش در تحقیق و تفحص است. دکتر شلیمر صاحب تالیفات متعدد است، لیکن مهم ترین و معروف ترین اثر پزشکی وی کتابی است به نام «Terminologie Medico Pharmaceutique et Anthropologique Française Persane» که در سال 1874 (1291 ق.) تالیف گردیده است. این اثر در حقیقت نخستین تلاش برای ترویج فرهنگ اصطلاحات پزشکی سنتی ایران با واژگان نوین پزشکی غرب به شمار می رود. او با میرزاعلی اکبرخان نفیسی نیز یک فرهنگ پزشکی (لغت نامه پزشکی) به فارسی تالیف نموده که تحت عنوان فرهنگ شلیمر شهرت پیدا کرده است.
    واژگان پزشکی فارسی معاصر ایران مدیون دکتر یوهان شلیمر است. او در جای جای آثار پزشکی خود کوشیده است که برای بیان یک مفهوم دو واژه با دو سیاق متفاوت: یکی عمومی و از زبان روزمره مردم و دیگری به صورت علمی و تخصصی ارائه شود. در مجموع به کاربردن واژگان روزمره مانند دست، شانه، سنگ و پریدن، در کنار یا به جای کلمات فخیم و رسمی (مانند بثورات جفن، یعنی تاول ها و جوش های چرکی پلک چشم) که پیش از آن در متون علمی به کار می رفته است، بیانگر نوعی ساده نویسی ویژه وی می باشد. از آن گذشته او به عنوان یکی از اعضای حفظ الصحه نخستین کسی است که اصطلاح «بهداشت عمومی» (حفظ الصحه) را در زبان فاسی وارد ساخته است.
    کلیدواژگان: دکتر یوهان لوییس شلیمر، هلند، دانشگاه لیدن، سوریه، عراق، گیلان، تهران، به کارگیری واژگان ساده و روزمره
  • معصومه محمدی، فرزانه غفاری* صفحات 207-231
    شمار قابل توجهی از کتب طب سنتی ایران با موضوعیت مبانی پزشکی و تدابیر حفظ الصحه و موضوعاتی از این دست تالیف یافته اند و کتاب هایی که در حوزه امور بهداشتی و آرایشی به خصوص برای بانوان به طور تخصصی تالیف شده باشند، بسیار اندک و محدود می باشند. کتاب «تحفه الخواتین» علی بن حسین انصاری شیرازی معروف به حاج زین العطار که در سده هشتم هجری به زبان فارسی نگارش یافته است، با چشم پوشی از برخی موضوعات که ممکن است با مبانی پزشکی امروزی هم خوانی نداشته باشد، از معدود نسخه هایی است که بخش عمده آن مربوط به امور بهداشتی و آرایشی بانوان است. احیا و بازنویسی این نسخه خطی که اخیرا به اتمام رسیده است، فرصتی مغتنم برای متخصصان و پژوهشگران طب سنتی می باشد تا بتوانند در جهت تحقیق و پژوهش در زمینه توسعه بهداشت و سلامت به خصوص برای بانوان به موضوعات مهم و مورد نظر به سهولت دست یابند تا پس از انجام آزمایش و تحقیقات لازم، تجربیات خود را در اختیار عموم قرار دهند که خود گام موثری در توسعه سلامت خانواده و جامعه می باشد.
    «تحفه الخواتین» در هفت فصل پیرامون بهداشت و آرایش بانوان از جمله انواع لایه بردارها، تقویت کننده های مو و خوشبوکننده ها، رنگ موها، خمیر دندان ها، مامایی، زنان و زایمان و نازایی، چاقی و لاغری و... تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: تحفه الخواتین، علی بن حسین انصاری شیرازی، بهداشت و آرایش بانوان
|
  • Sajjad Sadeghi*, Gholam Hosein Mahdavinejad, Alireza Sadeghi, Ensieh Farhidzadeh Pages 11-32
    The Islamic medicine as a Theory, has principles, ideology, science and sturdy materials. IN this article, with unbiased and non-judgmental comment about True or false statements, we classify agree views about Islamic medicine Theory in 7 title.Nowadays, lots of Books, articles and Subjects has published as Islamic medicine. But scientific originality and richness of content is not observed in some works. Therefore in this article, we used some richer subjects in terms of content. By examining the agree views about Islamic medicine Theory, Clearly be deduced that There are several views about definition and concept of Islamic medicine. It appears that differences of opinion, mainly due to the viewing angle and researchers attitude to the issue of Islamic medicine. One of the reasons for the extent and distribution of ideas is not using the scientific method by researchers. Thus, using proper research method is essential for the formation of a comprehensive view.
    Keywords: Islamic Medicine Theory, Classification, Different Views, Shares, Differences
  • Atekeh Rasmi Pages 33-67
    Symbol is a word or shape that suggest to mind a virtually higher than word or shape. One of the most important symbols is Kadoseh. It is a symbol of drug treatment .It is a short staff entwined by two serpents, sometimes surmounted by wings. Although this symbol has imputed to Asklêpios, god of medical in Greece, but there is historic origins that this symbol that it's element namely snake have specially palce in ancient civilization and religion of Iran, so it get that kadoseh,s symbol have completely persian basic that by developing of Mithraism and transfusionin Christian from the other way states, is accepted too.
    Keywords: Snake, Civilization, Religion, Iran, Symbol, Drug
  • Mohammad Ali Judaki*, Fatemeh Torabi Pages 69-94
    The purpose of this study was to investigate treatment for phobia- With an emphasis on the transophobia of Khuzestan- In the traditional medicine among ethnic group; in addition this method of treatment was compared with psychological therapies. In traditional medicine, the wise men focused on fear as a division of mental  emotions problems group. They were considered fear as an unpleasant emotional state to escape from undesirable things and for the treatment they used of herbal medicines and magical properties of stones and metals. Iranian kinfolk  especially transophobia (Tars-eborun) in Khuzestan- searched fear factor outside the patient's body and for the treatment were used common equipments and elements like fire, water and salt. By using images that stamped with salt and water on frying pan and by interviewing with frightened person can realize the cause of fear. Some aspects of this treatment approach is applicable with some views of psychology, as well as psychoanalysis treatments, behavioral therapy, cognitive therapy and family intervention approach.
    Keywords: Traditional Medicine, Phobia, Frightened, Transophobia (fear rejection), Psychological Therapies
  • Seyyed Alireza Golshani, Seyyed Abol, Ghasem Foroozani, Parvindokht Jahan Kohan, Mohammad Ebrahim Zohalinezhad Pages 95-129
    This study had been explored medicine in a special period from the Islam’s prophet’s birthday till the falling of Umayyad Caliphate government. Sometimes this era was mistakenly called "silence of civilization era". At this period, which coincidences with "the age of ignorance" and the advent of Mohammad (PUBH) and his successors, Arabs conquests occurred but attention toward medicine was decreased. At that time, Prophetic medicine, which consists of Holly prophet medical advices, became more popular but other traditional medicine such as Persian (Gundishpur), Unani (Greek), Romanesque and Syriac coexisted with it. Military medicine flourished at that time, and many women were absorbed in it. In this study Arabic medicine in the "age of ignorance", Holly prophetic medicine (Arabic: Teb-al-Nabi) and Arabic medicine in Umayyad Caliphate was evaluated.
    Keywords: Prophet, Umayyad Caliphate, Arab Physicians, Prophetic Medicine
  • Vali Dinparast, Kamal Koohi*, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam Pages 131-154
    Body management as a part of individual behaviors in order to maintain body health and beauty Historically among Iranians have been considered. In this paper, according to a report by European within Descriptive and analytical methods using historical sources examined two method that was used by Iranian on the management body in Qajar age in order to show how that was the body management situation in Qajar age. Investigation of European traveler’s writings showed that the body management among Iranian people in Qajar age done in two ways. They are using cosmetics such as henna, a dye, soap and clothing, as well as using a variety of jewelry to beautify their face. This behaviors helped to their health. Although using of variety jewelry allocated to affluent family, but also the poor and middle class women Tried to imitate the practice of the wealthier family in order to ensure their authenticity and identity in society. Another way to body management in this age attempts to maintain their body healthier, such as bathing, cleaning the body and going to the doctors for diseases treatment. The prevalence of communicable diseases through drinking water and public baths Lack of access to qualified physician, lack of medical centers was another problem that people were suffering in the Qajar age. These problems, in turn, threatens the health of people and provided the basis for the spread of epidemics.
    Keywords: Qajar, Body Management, European Travelers, Treatment Methods, Traditional Medicine
  • Ali Jahanshahiafshar, Amir Saeed Samimi* Pages 155-179
    Dracunculus medinensis (Guinea worm, Medina worm and Dragon worm) is one of the parasitic worms string length reaches up to over a meter in the subcutaneous tissue of humans and some primate tropical taken place, the disease can be painful and sometimes fatal. Zahhak name is Arabic of "Dahak" in the Avesta as "Azhy Dahak". Zahhak legend is one of the most ancient Persian mythologies. Ferdowsi, consistent with cultural beliefs, symbolic and poetic language, but the source of truth, has described the adventure. The authors speculate that the snake lies on the shoulders Zahhak, in fact these are Dracunculus worm parasite. This present report is the first historical account of the development of the Dracunculus parasite disease in mammals that is mentioned in historical and literary texts.
    Keywords: Dracunculus medinensis, Zahhak, Shahnameh
  • Nasser Pouyan Pages 181-205
    Yohan Louis Schlimmer (Yohannes Lodewik Schlimmer born Rotterdam 1818) who studied medicine in the University of Leiden had an excellent and effective reputation in the Iranian modern medicine during the reign of nãser al-dĪn shah Qajar. After about two years practicing and studying medicine in Syria and Iraq, Schlimmer arrived Gilan (Rasht), where he continued his medical work. Ultimately, the magnetic attraction of Tehran attracted him to this city, the place where he taught medicine at Dãr al-Funūn, did research, practiced medicine, married, owned some children, died (1876) and was buried there. Schlimmer’s masterpiece is his influential medical work "Terminologie Medico-Pharmaceutique et Anthropologique FrançaisePersane" (1874), a major pharmacopoeia. It became his legacy and the cherished guide for future smooth, fluent and easy style writing. As a valuable medical work it was republished in 1970 and again in 2001. Schlimmer with Mirza Aliakbarkhan Nafisi also authored a medical dictionary in Persian under the title "Loghat-nãma" (PersaneFrançaise) which became famous as "Schlimmer’s Dictionary". He created and modified much of the medical terminology used in Iran today. Being a public health officer Schlimmer was the first to define the concept of “public health” (hifz al-sihha) in medical history of Iran.
    Keywords: Yohan Louis Schlimmer, Netherland, University of Leiden, Syria, Iraq, Gilan, Tehran, Dar al Funūn, Application of Easy Words, From Day to Day
  • Masoumeh Mohammadi, Farzaneh Ghaffari* Pages 207-231
    A significant number of Iranian traditional medicine books were written with the subject of medical foundations and sanitation measures and issues of authorship and books written in the field of health care and makeup professionally especially for women are very few and limited. TohfatoAlkhvatyn from Ali ben Hussein Ansari Shirazi called Haji Zain Altar was written in the eighth century in Persian language. It is one of the few copies that much of it is related to women's health and beauty with the connivance of some issues that may not be consistent with the principles of modern medicine. Rehabilitation and rewrite the manuscript that has recently been completed is a valuable opportunity for traditional medicine specialists and researchers to be able to research in the field of health, especially for women and to easily reach the most important issues and after testing and investigation, they make public their experiences. It is an effective step in the development of family and community health. TohfatoAlkhvatyn is written in seven chapters on women's health and beauty such as the types of chemical peel, strengthen hair and hair color mints, toothpaste, obstetrics, gynecology, infertility, obesity and underweight.
    Keywords: Tohfato Alkhvatyn, Health, Beauty Women, Ali ben Hussein Ansari Shirazi